Υπέρταση

Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί και παρουσιάζει πολλές δισκυμάνσεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Φυσιολογική χαρακτηρίζεται ότα η συστολική βρίσκεται στο όριο των 120 mmHg και η διαστολική βρίσκεται στο όριο των 80 mmHg. Όταν η αρτηριακή πίεση ξεπερνάει τα 140/90 mmHg σταθερά, τότε μιλάμε για αρτηριακή υπέρταση.

Διατροφικοί παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, χλωρίου,κορεσμένων λιπαρών, καθώς και η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης. Σε αντίθεση, διατροφικοί παράγοντες που την μειώνουν είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, οι φυτικές ίνες και η επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων. Σημαντική φαίνεται να είναι η συσχέτιση ασβεστίου και νατρίου για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και μετριασμό κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης, η διατροφική εκπαίδευση για την αναγνώριση του ‘κρυμμένου’ νατρίου στα τρόφιμα είναι καθοριστική, καθώς το 75% του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται κρυμμένο στα τρόφιμα.

Τέλος, η συσχέτιση του βάρους με ένα πλήθος παθήσεων, μεταξύ αυτών και της υπέρτασης είναι λίγο έως πολύ γνωστή σε όλους μας. Σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, μια μείωση του σωματικού βάρους της τάξεως των 10 κιλών μπορεί να αποφέρει μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 10-20 mmHg.

Δείτε επίσης