Χολολιθίαση

Χολολιθίαση είναι η παρουσία λίθων στον αυλό της χοληδόχου κύστης ή στο χοληφόρο δέντρο. Οι λίθοι σχηματίζονται σχεδόν πάντοτε εντός της χοληδόχου κύστεως και σπανίως στα ένδο – ή έξωηπατικά χοληφόρα. Ωστόσο οι λίθοι μπορούν στη συνέχεια να μετακινηθούν στα χοληφόρα αγγεία φράζοντας τα.

Σημαντική αιτία για τη δημιουργία χολόλιθων αποτελεί η παρατεταμένη παραμονή της χολής στη χοληδόχο κύστη, πράγμα που μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη κινητικότητα των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης( ανεπαρκείς συσπάσεις ή μειωμένη συχνότητα αυτών. Απο τους σημαντικότερους λόγους εμφάνισής τους είναι η διαταραχή της σύστασης της χολής( αύξηση χοληστερόλης ή μείωση των άλλων συστατικών της). Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση χολόλιθων είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, χρήση αντισυλληπτικών και ασθένειες όπως η κυστική ίνωση και η νόσος του Crohn.

Ως προς την αντιμετώπισή της, οι ασθενείς με χρόνια χολοκυστίτιδα ωφελούνται απο δίαιτα χαμηλή σε λίπος, όπως επίσης και ασθενείς με υπερβάλλον βάρος θα ωφεληθούν από μια σταδιακή απώλεια βάρους. Να τονίσουμε οτι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της χολοκυστίτιδας είναι η χολοκυστεκτομή. Όταν αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη, ο ασθενής δε πρέπει να λάβει τίποτα απο το στόμα μέχρι να επανέλθουν οι εντερικοί ήχοι και αργότερα μια δίαιτα φτωχή σε λίπος. Καλό είναι οι ασθενείς να περιορίζουν τη συνολική πρόσληψη λίπους και να το κατανέμουν μέσα στην ημερά, ώστε να μην παράγονται μεγάλες ποσότητες χολής.

Δείτε επίσης