Διατροφή στη παιδική ηλικία

Η παιδική ηλικία αποτελεί περίοδο ορόσημο για τη διατροφική εκπαίδευση του παιδιού και την εγκαθίδριση υγιεινών συνηθειών διατροφής. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία μπορούν να δράσουν ως ασπίδα προστασίας κατά των χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά που ελλοχεύουν στην ενήλικη ζωή. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για τη υιοθέτηση της ισορροπημένης διαροφής απο τα παιδιά είναι η κατάλληλη πληροφόρηση και εκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών που αποτελούν πρότυπο για το παιδί και επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά.

Σκοπός λοιπόν της υπηρεσίας ειναι η υιοθέτηση σωστών συνηθειών όπως η κατανάλωση πρωινού γεύματος, κατανάλωση φρούτων -λαχανικών και ποκιλίας τροφίμων και ο σχεδιασμός ενος εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με σκοπό τη κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Τέλος, η αξιολόγηση του υπερβάλλοντος βάρους σε παιδιά και εφήβους γίνεται με τη χρήση καμπυλών ανάπτυξης, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί από τη Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δείτε επίσης

Διατροφή στη τρίτη ηλικία

Οι υγιεινές συνήθειες και η κατάλληλη διατροφή στην τρίτη ηλικία συσχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής και τη μακροζωϊα.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο της υγείας του είναι καθοριστικός.

Διατροφή στην ενήλικη ζωή

Η ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά στην ενήλικο ζωή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μας θωρακίζει απο την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων.